MENU

Vissza az alapig...

2015 őszén, nyíregyházi (Timpex-es) munkánk előtt és után is, újabb jeles díjugratónál dolgozhattunk. Némi közvetítéssel kerültünk oda, más lovas szakember ajánlásával, ezúton is köszönet a "hátszél"-ért!

Hetényegyegyházán egy csendes, nyugalmas tanyán dolgozik lovaival Hugyecz Mariann válogatott versenyző. Sűrű versenynapjai közt itt tartja szinten segítőivel "nagypályás" lovait és itt idomítja a fiatalabb, tehetséges utánpótlást is. Előzményként annyit tudni illik, hogy évekkel ezelőtt az elsők között készült náluk (osztrák cég által) "textiles", vagy ahogyan itthon sokan tévesen jelölik 'négy évszakos' taposóréteg kint és bent is.
Számára viszonylag korán kezdődik a (nemzetközi) fedeles szezon, így két ütemben végeztük el a feladatokat.
Még szeptember közepén egy gyors "letámadással" pár nap alatt el(ő)készítettük a fedeles új talaját. Ez volt a könnyebb rész, hiszen egyszerű feladatról volt szó: a meglévő, de némileg hullámos "sárga homok"-os taposóréteget szinteztük, kiegyengettük, tömörítettük. Ez alapnak tökéletes az új, friss, mindössze néhány cm vastagságú homok számára. Ez utóbbiba természetesen arányosan textiladalékot is kevertünk. A lovardában dolgozók pedig (ahogyan kell,) azóta is szorgalmasan simítják, hengerezik, öntözgetik azt a napi gyakorlásokat követően!

Néhány héttel később visszatérve, a szabadtéri pálya került sorra.
Azt tudtuk, részben a tulajdonos elmondása, részben helyi feltárások révén, hogy milyen a meglévő pálya rétegrendje. A fedelesbeli munkák óta hosszasan hezitáltunk, hogy itt milyen beavatkozásra kerüljön sor?! H. Mariann mint állandó használó arról "panaszkodott", hogy bizonyos helyeken száraz időjárásnál is az automata öntözés áldal adagolt víz után mély és csúszós a talaj. Magam, másokkal ellentétben hosszú ideig azon az állásponton voltam, hogy ne romboljuk szét a meglévő, megülepedett, tömör taposóréteget, hanem a fedeleshez hasonlóan készítsünk friss, vékony új fedést. Egészen addig tartottam ezen véleményemet, míg a szintfelmérés alapján valós képet nem kaptunk a terepviszonyokról. Itt aztán kiderült, hogy miért tapasztalták a lovasok a fentebb írtakat. Legfőbb okként az említhető, hogy a pálya megfelelően kialakított lejtésviszonyai ellenére, pl.: az egyik rövid oldali résznél egyféle homorú hajlatot vett, azaz többfelé süllyedések alakultak ki.
Itt volt az a pont, amikortól már én is egyértelműen a teljes átalakítást javasoltam. Így is lett. (Annyit még információként, hogy errefelé eléggé laza, már-már "fosó"-homokos az eredendő talaj. Épp ezért a korábbi építők is különböző anyagok felhasználásával stabilizálták azt. Ezen volt a tényleges textiles taposóréteg.)
Először leszedtük a pálya meglévő homokját, és kívűl deponáltuk azt.

Értelemszerűen teljes tökéletességgel nem lehetett minden anyagot különválasztani. Ezért ezt a felületet nagyon precíz és alapos szintkijelölések után gépekkel és kézi erővel is addig "simogattuk" míg a kívánt és elvárt pályasík ténylegesen kialakult. Volt ahol le kellett nyesni, amit értelemszerűen máshová töltésnek használhattunk, a kialakuló vegyes felület teherbírását hengerrel tettük biztosabbá. Ezután újra terítettük a korábbihoz hasonló vékony elválasztó réteget, (biztos, ami biztos alapon) megjártuk ezt is a hengerrel.

Adott vastagságban visszhordtuk a korábban deponált régi homok-textil keveréket, a felületet elsimítottuk, kiegyengettük. Innen már könnyű volt a további feladat, hiszen a fedelesben is alkalmazott finom szemszerkezetű homokot kellett vékony rétegben elteríteni, textiladalékkal bekeverni.

Természetesen ezt a felszínt is elegyengettük, elsimítottuk, de a közelgő tél még rásegít majd erre, tavaszra a fagy és a várható csapadék kellően ülepíti a taposóréteget. A többször megmozgatott, átforgatott anyagoknak erre mindenképpen szükségük van.

A következő szabadtéri szezont (szinte) tökéletes állagú pályán kezdheti majd legfőbb használója, további sikeres pályafutásához ezzel kis mértékben talán mi is hozzájárultunk! Kiegészítésként, ..."ha már úgyis ott vagyunk"... a jártatógép letaposott, igencsak hullámos felszínét is teljesen kitakarítottuk és a megmaradó régi homok-textil keverékből terítettük egyenletes felszínt, hogy a lovak (is) jól járjanak...


Raffai János
2015. december eleje