MENU

Világbajnokok ter(m)e

Úgy két évvel ezelőtt hallottam először arról, hogy Domonyvölgyben a Lázár Lovasparkban új beruházások indulnak, fedeles és kapcsolódó épületek építése valamint szabadtéri gyakorló pálya formájában. Közvetetten ajánlatokat is adtam (építőipari cégeken keresztül), de érdemi eredmény nélkül.
Időközben elkészült az új istálló, az impozáns fedeles lovarda (lelátóval, taposóréteggel),

(Forrás: www.facebook.com/lazarlovaspark/)

… és befejezés előtt áll egy kiszolgáló épület is.
Ebben lesz a címben is említett "bajnoki terem", hiszen Lázár Vilmos és Lázár Zoltán eddig együttesen több mint huszonegy világbajnoki címet nyert kettes és négyesfogat-hajtásban, a sok-sok helyezés mellett! Ezen eredmények születését és a díjakat láthatják majd itt a látogatók. Ez utóbbiakból pedig nincs hiány, hiszen a lovaspark idegenforgalmi célpont is, ahová naponta tömegével érkeznek külföldi és hazai csoportok. Számukra a látványos lovas bemutatók maradandó élményt nyújtanak.

Vissza a gyakorló pályához.
2018. tavaszán személyes kapcsolatfelvétel, és a 'szükséges alkufolyamat’ után mi lehettünk a szabadtéri lovaspálya kialakítói.
A fivérek gyerekei, jelesül Lázár Zsófia (díjlovaglás) és ifj. Lázár Zoltán (díjugratás) is versenyszerűen sportolnak, és további feltörekvő fiatalok is dolgoznak a sportegyesületben. A meglévő füves felületen túl szükség volt egy olyan minőségű pályára, amely hasonlít/egyezik a legtöbb, homok alapú versenyhelyszínnel, hogy a lovasok felkészülhessenek a különböző megmérettetésekre.
Ezt a célt szolgálja az új kb.: 2.500 m2-es pálya, ahol egyedi, szabadalmaztatott (Nemzeti Lovardás) technológiánk került megvalósításra. A tavaszi "addmeguramdeazonnal" időszak más elfoglaltságai miatt (szokásunktól eltérően) a földmunkát és a kőágyazat egy részének terítését helybeli kollégák végezték. Tisztességes munkát hagytak ránk, megfelelő alapot a továbblépésre, köszönet érte!
Innen már a szokásos, jól bevált rétegek és anyagok következtek egymás után, a megbeszélt határidőre elkészültünk a feladatokkal, már gyakorolnak az új felületen.

A lovasparkban állandó jelleggel dolgozó öntözős kollégák felszerelték a megfelelő alkatrészeket, fejeket, így a pálya állagának szinten tartása biztosított. A szükséges felületi kezelést pedig speciális pályakarbantartó adapterrel végzik, mert csak egy dolog megépíteni egy réteget, de talán sokkal fontosabb azt jól karban is tartani!
Képek a kivitelezés folyamatából:


Raffai János
2018. május vége