MENU

Nemcsak (Százszor)szép, de jó is!


2014 májusában kaptam egy érdeklődő, ajánlatkérő elektronikus levelet lovaspályák talajainak kialakítására és azok öntözésére. Természetesen a nagyságrendi költségekkel tisztában vagyok, mégsem szoktam úgymond "látatlanban" árakat megadni, hiszen minden helyszín egyedi tulajdonságokkal bír, az anyagok beszerzése, szállítása az ország különböző részein eltérő, azaz több összetevő határozza meg a bekerülési költségeket.

Ennek megfelelően később itt is személyes találkozó és egyeztetés következett az általunk felhasznált anyagok bemutatásával. A helyszín Győrújbarát volt, ahol a területen akkor még csak a leendő lovarda telekhatárainak kijelölése zajlott. Hittem is meg nem is a tulajdonosok által vázoltakat, hogy tudniillik bő egy év múlva ott megkezdi működését egy új lovarda. Megbeszéltük a szükségeseket, én elküldtem az ajánlati változatokat és türelmesen vártam a visszajelzést. (A tulajdonosok előre jelezték ugyanis, hogy a döntés nem azonnal várható, természetesen több irányból kérnek ajánlatokat, elemzik, összevetik azokat, és szükség esetén további információkat kérnek.)
Így is történt, és 2015 tavaszán végül egyezséget kötöttünk a fedeles és szabadtéri pályák kialakítására.
A megrendelő felé vázolt rétegrendek közül 3 maradt talpon, ezek mindegyike jelenleg is (jól) működő lovas felület. Amikor a megépítendő szerkezetről véglegesen kellett dönteni, a tulajdonos szempontja és kérdése az volt: ..."melyik a legjobb"...?!
Ez számomra sokat elárult az építkezéshez való hozzáállásról, ahogyan az is, hogy még munkakazdésünk előtt, az építkezésen való többszöri előfordulásom során nem láttam szél által kergetett üres cementes zsákot, nem volt mindenfelé eldobált szemét...! Az itt dolgozók a számukra biztosított konténerekbe hordták és külön gyűjtötték az építési törmeléket és a csomagolási hulladékot!!! Ez (sajnos) ritkaság, de követendő példa, dícséret illeti a generálkivitelező(ke)t!

Az épületek jellegeinek kiteljesedésével párhuzamosan mi is megkezdtük a lovas felületek kialakítását. Szabadtéren két önálló, de kapcsolódó pályafelülettel összességében 4200 m2, a fedelesben 920 m2 taposóréteg készült.
Az elvégzendő feladat nem volt igazán bonyolúlt, az egymásra épülő rétegek precíz véghezvitelére volt szükség.

Azaz: Az eddig már több helyen bizonyított dréncső rendszer a hozzávaló körítéssel, terhelést hordó kőágyazat adott frakciókból, elválasztó (vízmegtartó, súlyelosztó) műanyag "rács", és felül (az általam itthon ismert) legjob minőségű homok, textiladalékkal fűszerezve. Azért, hogy a lovak ne érezzenek különbséget ha a fedelesben kell dolgozniuk, belül is ugyanez a teherhordó kőzet fölötti felépítés!

Kívül és belül is készült automatizált öntözőrendszer, amely a kellő nedvességet bíztosítja a taposórétegnek.

A szabadtéri pályák körüli korlát kialakítása is feladatunk volt. A megrendelő által kért faanyag csomóponti rögzítés el(ő)készítése nem volt ugyab egyszerű, de (szerintem) elegáns, stabil határoló felület lett a végeredmény.
Örömömre nemcsak a lovas felületek, de a környezetük rendezése, kialakítása is munkánk része volt. Itt sem csak az volt a megrendelő elvárása, hogy legyen eligazgatva valamelyest a terep és majd szórunk bele némi fűmagot, hanem adott helyekre méretes növények kerültek, és gyepszőnyeg borítja a felületet, itt is öntözőrendszerrel kiegészítve...

Néhány gondolat erejéig hadd szóljak az épületekről, épített környezetről is.
26 férőhelyes, téglaaljzatú istálló készült, mindegyikhez tartozik "paddock" (kifutó-rész), önálló gépműhely, szénatároló, klubház/lovászlak biztosítja majd mind az itt dolgozók, mind a bértartók és látogatók szolgálatát. Mégpedig kifejezetten tetszetős, jó arányokkal és jól megválasztott, összehangolt színekkel fokozva az egész létesítmény látványát! A térkövezett utak, parkolók, pontosan tervezett vízelvezetés, az üzemeltetéshez vásárolt gépek/adapterek is biztosítják, hogy az ide vendégként érkezők és az őket kiszolgálók is elégedettek legyenek!

A hamarosan megnyíló Százszorszép Lovasközpont mások számára is követendő színvonalon készült, az üzemeltetést is ("csak") így kell folytatni!

Jó volt itt dolgozni!

Raffai János
2015. szeptember közepe