MENU

„…Nem mind arany, ami fénylik…”

Tattersallban (Nemzeti Lovarda) végzett munkánk során az ún. textiladalék kapcsán egyik általunk felkeresett lovardánál érdekes tapasztalatot szereztem. Ezt aztán a sportcsarnokbeli Lovas Világkupánfokozták kiállítói látogatók, majd nem sokkal utána érkezett egy lovas-talajjal kapcsolatos segélykérő telefon, ami már igen erősen elgondolkodtatott! Szóval több alkalommal találkoztam idehaza egy új „adalékkal”... Háááát!… Sok lovas kérdezte már tőlem, hogy az általunk használt miért kerül annyiba amennyibe, ez is hulladék-e, és alapvetően mi is a különbség a kettő között?

Nézzük:

  • Alapanyag kérdése: amit mi használunk, az teljes egészében szintetikus anyagokból kerül feldolgozásra. Azaz többek között polipropilén, polietilén, poliészter szálak és ezek „nem szőtt” anyagának adott méretre vágott darabjait bálázza egybe a gyártó. Az alapanyagok színe, vastagsága eltérő lehet ugyan, de tulajdonságaik, fizikai jellemzőik bálákon belül azonosak. Ezeket a textil alapanyagokat akár 4-5 alkalommal is átküldik a vágó gépsoron, a kívántak szerint adagolják hozzá a szálas anyagot, hogy az adott lovas helyszín elvárásainak megfeleljen az ezzel az adalékkal „felturbózott” homok keverék. Ezért van nagyságrendileg 1 Euró környékén ennek az anyagnak kilogrammonkénti ára. A külföldi minőségi adalékgyártók ugyanilyen anyagokkal dolgoznak, nagy tételű vásárlásnál hasonló árszintet lehet elérni.

Ezzel szemben az újfajta „adalékot” csak szín szerint (?!) válogatják, és alapanyagként minden szóba jöhet. Fellelhető benne a fentiek mellett korhadó-lebomló gyapjú, len, kender vagy pamut, de még nylon táskák, vagy akár kemény műanyag alkatrészek is. Ezt onnan tudom, mert a hozzám csomagban eljuttatott kisebb adagban is bőven találtam ilyet. Így nem is csoda, ha mindössze néhány tíz forintokért kínálják. És egyre többen hajlanak a vásárlásra… De! Gondolják végig, hogy mit okozhat a ló érzékeny lábában egy beleszúródó éles, kemény, HDPE műanyag darab?  Vagy hogy a korhadó anyagokon milyen gombák, baktériumok telepedhetnek meg, amelyek továbbjuthatnak akár a ló szervezetébe is?

  • Hulladék vagy szemét? Az általunk használt adalék a geotextilia (tekercsek) gyártása során keletkező - általában - szél-„hulladék”, és ennek szálas változata, de tiszta anyag, nem újrafelhasznált hulladék. Az új „adalék” ezzel szemben bizonytalan eredetű használt ruházat, összegyűjtött bevásárló zacskók, bontott műanyag alkatrészek daráléka, megsemmisítésre való, máshol már nem használható szemét, amelyet alapvetően erőművekben, kazánokban égetnek el. Vagyis csak égetnének, hiszen felfedezték benne az üzleti lehetőséget, mert a másik féle lovaspálya adalékról csak az jött le, hogy az is apró textildarabokból áll?!

Kérem, alaposan mérlegeljenek mielőtt döntést hoznak!