MENU

Apró igazítás

Pasaréti Homvéd Lovarda


2015. tavaszán hoszzú-hosszú előkészítés után sikerült a főváros budai oldalán működő lovardának egy kicsit javítania a szabadtéri pálya állagán.
Ehhez sok támogató segítségre volt szükség, köszönet érte mindenkinek!

A pálya taposórétege teljesen elhasználódott, az alatta lévő töltött, salakos altalajtól szinte fekete lett az évek során. Igazán jelentős beavatkozás nem nagyon történt mostanában, ennek megfelelően az egyik legnagyobb gond az volt, hogy több helyen megállt a pályán a víz. Túl nagy technológiai átépítésre most sem volt lehetőség, elsődleges cél a víz elvezetése és a homok frissítése volt.
Körben a pálya mentén, a lovak által oldalra tolt, gátszerűen jelen lévő régi homokban már a növények is gyökeret eresztettek, a pályasíkhoz viszonyítva néhol 25-30 cm magas "bakhát" volt a pálya szélén. Első körben letoltuk és deponáltuk a taposóréteg még használható alapanyagát, majd gépi és kézi erővel kiegyengettük az altalajt egyenletes, sík felületté (ez nem vízszintest jelent...) A felesleges, fejtett anyagot azok a teherautók szállították el viszfuvarban, melyek az új homokot hozták.
Az altalaj kiigazítása után mintegy 5 cm-es átlagos vastagságban visszaterítettük a régi homokot, majd erre került átlagosan újabb 5 cm friss homok. Nyílvánvaló, hogy idővel majd szépen összekeveredik a kétféle anyag, de a felső, friss, tiszta homok egy ideig sokkal jobb gyakorló felületet biztosít mint az eddigi.

Kis lépés volt ez a hely számára, de hosszabb távon talán így is megérte...


Raffai János
2015. május eleje